Vesi vanhin voitehista. Ikivanha elämän eliksiiri ravitsee meitä sisäisesti, virkistää ulkoisesti ja tarjoaa täydellisen ympäristön liikkumiselle. Vesi on meille luontainen, terapeuttinen ympäristö, joka liikuttaa luonnostaan. Se houkuttaa jo pikkulapsia kaikissa muodoissaan. Toisille veden voimaannuttava olemus tuo tyyneyttä ja mielenrauhaa näkö- ja kuuloaistin kautta. Toisille vesi tarjoaa haasteita. Vesiliikunnan ei tarvitse kuitenkaan olla rankkaa; päin vastoin se onkin usein hyvä liikuntamuoto nimenomaan erilaisista rajoituksista ja kivuista kärsiville. Suomen kesä on lyhyt, eikä kaikkialla ole lähivesistöjä ja uimarantoja, mutta uimahallit toimivat onneksi ympäri vuoden. Niissä vesiliikunnan harrastaminen onnistuu optimaalisesti, sillä useissa uimahalleissa järjestetään erilaisia kursseja ja ohjattuja vesiliikuntatunteja. Tarjolla on yleensä myös apuvälineitä, joten vesiliikunnan harrastaminen ei jää kiinni välinevarustelustakaan.

Vesiliikunta sopii jokaiselle

Vedessä liikkuminen sujuu jokaiselta oman tason mukaisesti. Aloittelijan ei kannata heti vaatia liikaa itseltään, vaan keskittyä nauttimaan ja tunnustelemaan, mikä vesiliikuntamuodoista tuntuu parhaalta. Valinnan varaa riittää, ja oma kekseliäisyys maustaa liikuntahetkiä mukavasti. Asiaan voi ottaa sen näkökulman, että jos pienestä lapsesta saakka on tottunut veteen, siinä liikkumisesta saa helpommin osan liikuntatottumuksiaan. Uimataitoisille vesiliikunta antaa tietenkin enemmän ja nopeammin, koska vedessä liikkumisen keinot ovat jo ainakin auttavasti hallussa. Uimataidottomuus ei silti ole este vesiliikunnan harrastamiselle, vaan vesiliikunta voi toimia ponnahduslautana uimataidonkin kehittymiselle. Jos kunto on päässyt repsahtamaan, tai elopainoa kertynyt enemmän kuin omiksi tarpeiksi, vesiliikunta on hyvä keino ryhtyä herättelemään kehon luontaisia endorfiineja.

Vesi kannattelee kehon painoa ja tekee liikkumisen kevyemmäksi – vaikka siitä on myös sopivasti vastusta liikkeiden tekemiseen. Nivelongelmaisille ja esimerkiksi selkävaivaisille vesi voi myös olla armollisempi ympäristö liikkumisen kannalta, sillä vesi keventää nivelten liikkuvuusharjoituksia. Apuvälineet auttavat keskivartalon lihasten toimintaan ja niska-hartiaseudun jännitykseen. Vedessä laajat liikeradat tehostuvat, ja veden vastus haastaa tasapainon ja tehostaa liikkeitä. Vesiliikuntaa voi lähteä harrastamaan ryhmässä tai yksin, halutessaan myös henkilökohtaisesti laaditun liikuntaohjelman mukaan. Henkilökohtainen kunto-ohjaaja eli personal trainer ei tietenkään tule kyseeseen jokaisen kohdalla, mutta vesiliikunnasta on saatavissa hyvin tietoa ja ohjeita, joiden esimerkkejä noudattamalla vesiliikuntaan on helpompi sukeltaa mukaan.

Vesiliikuntaan valmistautuminen ja vesiliikunta osana kuntoilua

Vaikka vesi onkin lähes ihmeaine, vesiliikunta ei ole äkkiratkaisu esimerkiksi paino-ongelmiin. Leppoisalla uinnilla tai huonolla tekniikalla tämän liikuntamuodon hyödyt jäävät heikommiksi. Vesiliikunta toimii parhaiten ollessaan monipuolisen ja vaihtelevan liikuntakokonaisuuden osa-alue.

Ennen veteen sujahtamista ja harjoittelun aloittamista on hyvä ensin lämmitellä, jotta lihakset ja nivelet ovat yhteistyökykyisemmät. Lämmitellessä vartalo valmistautuu suoritukseen, vaikka varsinaisen liikunnan ei tarvitsekaan olla suoritepainotteista. Uimahalleissa on myös mahdollista yhdistää vesiliikunta ja kuntosalikäynti. Matkasta uimahalliin voi myös tehdä kokonaisvaltaisen retken, johon sisältyy kuntosalitreeniä, vesiliikuntaa, saunomista ja terveellinen lounas. Liikunnan lisäksi tällainen muutaman tovin rupeama tarjoaa hyvän tilaisuuden joko sosiaaliseen kanssakäymiseen, tai omaan rauhaan, ajatusten selvittelyyn ja rentoutumiseen.

Vesiliikunnan monet muodot

Vesiliikunta käsittää runsaasti erilaisia treeniohjelmia ja harjoitusmuotoja perheen yhteisistä leikkituokioista tehokkaaseen kuntoiluun. Myös kehonhuoltoa voi tehdä vedessä esimerkiksi vesirentoutusharjoitusten muodossa. Vesijuoksu on tehokas liikuntamuoto, jota voi tehostaa entisestään vesivyöllä ja käsivastusvälineillä. Voimavesijuoksu nostaa taatusti sykettä. Suomalainen Vesiliikuntainstituutti on julkaissut sivuillaan useita eri kuntoiluohjeita, ja niiden lisäksi myös vesiliikunnan sykerajat laihduttajalle, ja niiden noudattaminen turvaa terveellistä harjoittelua. Vesi-pilateksessa keskitytään oikeaan asemointiin, keskittymiseen, hengittämiseen ja liikkeen virtaukseen. Vesi tehostaa uloshengitystä saaden lihakset ja tukirangan toimimaan tehokkaammin. Tehovesijumppa ja vesipunttijumppa sopivat parempikuntoisille, mutta pienillä painoilla voi tehostaa kevyempääkin liikuntaa. Uppotrampoliini vasta tekeekin vesiliikunnasta innostavaa!

Vesiliikuntaa voi harrastaa niin sisällä kuin myös ulkona. Kesämökki järven rannalla tarjoaa upeat puitteet järvijumpalle ja saunajoogalle. Niinpä mökillään järvenrannalla lomaansa viettävät voivat yhdistää helposti rentoutumisen ja vesiliikunnan.

Hukuta kielteinen kehonkuva

Korkean kynnyksen vesiliikunnan aloittamiselle saattaa muodostaa kielteinen minäkuva, joka johtuu odotuksista omaa kehoa kohtaan. Se on sääli, sillä kenenkään ei tarvitse jäädä epävarmuutensa vangiksi. Todellisuudessa jokainen on yhtä arvokas, ainutlaatuinen yksilö, ja ansaitsee nauttia elämästään. Jos vesiliikunta kiinnostaa, ei kannata antaa minkään asettua omien tavoitteiden ja ennen kaikkea oman ilon esteeksi. Vesiliikunnan kuuluu olla hauskaakin. Varsinaisille vesipedoille hyvä olo tulee itsensä haastamisen sekä omien voimien ja kykyjen kehittymisen myötä.

Jos vesiliikunnan aloittaminen tuntuu haastavalta, koska olo ei ole hyvä omassa kehossa, vesiliikunnalla voi palkita itseään parin viikon kiinteytysjakson jälkeen. Ulkonäköpaineet ja itsekriittisyys omaa kehoa kohtaan ovat opittuja ajatusmalleja, joista voi opetella eroon. Kannattaa panostaa kivannäköiseen uima-asuun ja hankkia vaikka hauska uimalakki ja uimalasit. Vesiliikuntaa varten voi halutessaan valmistautua vaikka pitämällä ensin puhtaasti hauskaa joko uimahallissa tai vesipuistossa. Vaikka vesipuisto onkin viihteellinen ympäristö, jossa ei varsinaisesti kohoteta kuntoa, siellä on hyvä harjoitella ensin omien estojen hukuttamista. Oman kehon ujostelu kuuluu Mariaanien hautaan. Vesiliikunnan hyödyt ja riemu taas kuuluvat tasavertaisesti kaikille, eikä niitä kannata ujouden takia kieltää itseltään.