Työmatkapyöräily on nostanut tasaisesti suosiotaan. Useissa kaupungeissa pyöräily on näppärin keino päästä paikasta toiseen julkisen liikenteen aikataulujen ja hankalan poikittaisliikenteen vuoksi. Opiskelijakaupungeissa nuoret ovat tottuneet jo kouluiässä ajamaan paikasta toiseen, joten pyöräilykulttuuri on iskostunut jo niiltä ajoilta monien rutiineihin. Citypyörien tarjonnan kasvun ansiosta työmatkapyöräilyn kynnys on myös madaltunut, koska jokaisen ei tarvitse välttämättä panostaa omaan pyörään. Trendikäs, käytännöllinen ja taloudellinen liikuntamuoto on tietenkin myös ekologinen valinta. Joko sinä taitat työmatkasi satulan selässä? Tässä lisää ajatuksia työmatkapyöräilyn puolesta oman pyörätaipaleesi aloittamiseksi.

Kunnon varusteilla matka taittuu parhaiten

Jos olet aikeissa hankkia oman polkupyörän, jota käytät työmatkojen tekemiseen, ota huomioon maasto ja muut olosuhteet, joissa tulet pyöräilemään. Minkälaisia ominaisuuksia tarvitset pyörääsi? Onko tarkoituksesi ajaa työmatkat myös talvisin? On myös mahdollista ajaa osa matkasta ja vaihtaa kulkuvälinettä, mikäli työmatka on kovin pitkä ja sen varrella on hyvät julkisen liikenteen yhteydet. Huomioi kuitenkin, että liian kallis pyörä houkuttelee ilkivallan tekijöitä ja varkaita, joten esimerkiksi pyörän jättäminen juna-aseman pyöräparkkiin voi olla riski. Jos se ei kuitenkaan ole vältettävissä, panosta ainakin kunnon lukkoon. Muista myös pyörän muut tarvittavat turvallisuus- ja lisävarusteet, jolleivat ne kuulu pyörän varustukseen automaattisesti: kissansilmät, heijastimet, lamput ja soittokello. Kunnon kypärä lisää omaa turvallisuuttasi työmatkalla ja on myös ehdoton varuste. Juomapullo kannattaa myös ottaa matkaan mukaan, jotta se on valmiina janon iskiessä.

Kaikissa olosuhteissa ei pyöräily ehkä ole paras mahdollinen keino taittaa työmatkaa, sillä työmatkapyöräily vaatii säänkestävän vaatetuksen. Jos siis työpaikalla ei ole mahdollista vaihtaa vaatteita tai käydä esimerkiksi suihkussa, on siistiytyminen hoidettava tarvittaessa mahdollisimman helposti. Pyöräilyjalkineetkin on valittava siten, että niissä on mahdollista polkea. Korkokengät eivät välttämättä siis toimita asiaa. Pukeutumiseen liittyvät seikat ovat kuitenkin pikkujuttuja, jotka voit ratkaista pienellä määrällä nokkeluutta. Vannoutuneella työmatkapyöräilijällä on myös aina mukana pyörän pumppu ja vähintään matkalippu siltä varalta, että pyörä hajoaa matkalla, eikä sen korjaaminen suju omin neuvoin.

Aika on kalleinta omaisuuttasi

Mikään muu ei säästy niin tehokkaasti työmatkapyöräillessä, kuin oma aikasi. Edes taloudellisuus ei ole suurin säästökeino, vaan matka-aika ja matkamukavuus sekä vapaus ovat vielä suurempia syitä työmatkapyöräilyn valitsemiseksi. Aikaa ei tarvitse kuluttaa tungokseen asti ahtaissa busseissa, metroissa ja ratikoissa toisten työmatkalaisten seurassa. Ajaessa tunnet tuulen tuiverruksen ja raikkaan ilman, joka ei talvellakaan häiritse, kun pukeutuminen on suunniteltu lämpötilan mukaan. Oman ajankäytön säätely on voimauttavaa vallankäyttöä! Koska pyöräillessä voit helpommin ajaa eri reittejä tilanteen mukaan, saatat säästää aikaa huomattavasti verrattuna liikennevälineiden aikataulujen noudattamiseen. Lisäksi näet halutessasi uusia maisemia ja voit poiketa reitiltä tarvittaessa. Lounastaminenkin tapahtuu helpommin eri paikoissa, kun allasi on polkupyörä. Muista kuitenkin varata riittävästi aikaa työmatkapyöräilyyn. Kireä aikataulu vie hauskuuden itse matkasta ja altistaa onnettomuuksille. Älä hätiköi, vaan lähde ajoissa, aja rauhassa ja keskity itse matkaan. Määränpää kyllä odottaa sinua, eikä sitä tarvitse yleensä ottaa kiinni ajamalla.

Työmatkapyöräilyn terveysvaikutukset

Kaikki tietävät, että hyötyliikunta on hyvää terveydelle. Kaikki liikunta on hyödyllistä, mutta eri liikuntamuodot ovat hyödyllisempiä kuin toiset. Työmatkan taittaminen kävellen käy hitaammin ja työllistää vähemmän lihasryhmiä kuin pyöräily. Työmatkapyöräilyn terveyshyötyjä on tutkittu, eikä liene yllättävää, että pyöräilyn on todettu pienentävän sydän- ja verisuonitautien sekä syövän riskiä. Nämä tutkimustulokset julkaistiin British Medical Journal-julkaisussa vuoden 2017 huhtikuussa.

Työmatkapyöräily on ympäristöteko

Työmatkan taittaminen polkemalla on ehdottomasti ekologinen valinta yksityisautoilun ja julkisen liikenteen sijaan. Jos useammat ihmiset pyöräilisivät osankin työmatkastaan, se vaikuttaisi vähentävästi liikenteen päästöihin. Pyöräily ei kuormita ympäristöä samoin kuin autoilu, ellet sitten ajele istutusten yli kylväen reitillesi roskia ja muuta luontoon kuulumatonta ryönää. Siinäpä olisikin kummallinen näky, kun työpaikkapolkija kaatelisi mennen tullen ympäristömyrkkyjä matkansa varrelle. Motiivia olisi sangen hankala selvittää! Joka tapauksessa pyöräily on loistava tapa tehdä palvelus luonnolle ja itsellesi, koska pyöräilyn hyödyt koskettavat eritoten pyöräilijää itseään, joka kaiken muun lisäksi voi kiittää itseään ekoteosta.

Työmatkapyöräily investointina

Työpaikkapyöräily on toki luonnonystävän toimintaa parhaillaan. Kun tulee aika vaihtaa kulkuvälinettä, pistä vanha pyörä myyntiin tai anna se eteenpäin jollekin sitä tarvitsevalle. Kenties voit rohkaista jotain toista ryhtymään työmatkapyöräilijäksi. Työmatkapyöräily on siis taloudellinen, terveellinen ja ekologinen tapa, jonka ansiosta säästät aikaa ja rahaa kartuttaen samalla kuntoasi. Se jo itsessään on kuin investointi tulevaisuuteen, sillä ikääntymisen kannalta on ehdoton etu kuntoilla riittävästi. Nälkä kasvaa kuulemma syödessä, joten yksi liikuntamuoto poikii usein lisää motivaatiota muuhunkin harjoitteluun.

Varovaisuutta liikenteessä

Pyöräillessä voit haastaa itsesi ja esimerkiksi pyrkiä päihittämään aiemman työmatka-aikasi. Muista kuitenkin noudattaa ehdotonta varovaisuutta ja tietenkin liikennesääntöjä. Kaikilta ei heru pyöräilijöille sympatiaa, ja jotkut autoilijat ja jalankulkijat voivat suhtautua pyöräilijöihin riittämättömällä kunnioituksella. Sopu antaa sijaa, joten muista huomioida toiset. Työmatkapyöräilyn iloa!