Pelkkä kuntoilu ja kova treeni eivät riitä kasvattamaan kehon kestävyyttä ja suorituskykyä. Kuntoilijan kehonhuolto on merkittävä tekijä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Terve keho pystyy saavuttamaan täyden potentiaalinsa ja maksimoimaan sen. Kyse on siis monipuolisesta kokonaisuudesta. Jokainen voi huoltaa vartaloaan itselleen luontevimmilla keinoilla kehoaan kuunnellen. Kärsivällisyydellä voi saavuttaa paljon enemmän kuin kiireessä riuhtomisella. Siksi etenkin tehotreenaajan on hyvä oppia hidastamaan vauhtia saadakseen kehonhuollosta irti kaiken mahdollisen hyödyn.

Kuntoilija hyötyy kehonhuollosta

Kehonhuollon hyödyt ovat kiistattomia. Monipuolinen kehonhuolto tehostaa palautumista treenin jälkeen, auttaa rentoutumisessa ja parantaa vartalon liikkuvuutta. Iän karttuessa kroppa alkaa painua ja jumittaa, joten rungon kunnon ylläpito kannattaa aloittaa viimeistään keski-iässä. Istumatyö ja epäergonomiset työskentelyasennot sekä yksipuoliset liikeradat aiheuttavat jännitystiloja niskan ja hartioiden seudulle sekä myös selkävaivoja. Kehonhuolto tarjoaa välineitä haitallisten asentojen aiheuttamien hermopinteiden laukaisuun. Vahvistuakseen vartalo tarvitsee toistoa ja tehoa, mutta myös riittävän monipuolista ja vaihtelevaa harjoitusta. Vaikkei kyseessä olisikaan kuntoilijan kehonhuolto vaan epäsäännöllisen liikkujan lihaskunnon ja liikkuvuuden ylläpito, kehonhuolto hyödyttää molemmissa tapauksissa.

Kehonhuollon keskeiset asiat

Kehonhuolloksi lasketaan apuvälineillä tehtävät harjoitteet, erilaiset treenit, terapeuttiset hoitomuodot sekä ravinto. Riittävä lepo, terveellinen ja oikein mitoitettu ravinnonsaanti sekä riittävä nesteytys ovat avainasemassa kehonhuollon onnistumisen kannalta. Väsyneenä treeni ei maita ja tulee herkemmin hutiloitua, jolloin keskittymisen herpaantuessa harjoitukset ovat tehottomampia. Myös riski treenionnettomuuksiin kasvaa. Riittämätön ravinto tai huonot ruokailutottumukset laskevat vireystilaa, eikä nälkäisenä kuntoiluun riitä puhtia. Vettä tarvitaan tarpeeksi, muuten keho ei pysty toimimaan korkeimmalla kapasiteetillaan. Turvallisilla ja luonnonmukaisilla lisäravinteilla voidaan myös tehostaa ravinnon myönteisiä vaikutuksia.

Kehonhuollon apuvälineitä

Monet kuntoilijat ovat tottuneet kahvakuuliin, erilaisiin käsipainoihin ja vastusta antaviin kuminauhoihin. Myös kehonhuoltoa varten on saatavissa erilaisia apuvälineitä, jotka eivät vie paljon tilaa, ovat halpoja ja näppäriä ja niitä voi käyttää vaikka katsoessaan televisiota tai kuunnellessaan musiikkia.

Foam roller on eräänlainen vaahtomuovipatukka. Pötkäleen päällä rullailu eli putkirullaus on tehokas keino palautua kuntoharjoitusten jälkeen. Rullaamalla lihasten aineenvaihdunta paranee ja samalla liikkuvuus kohenee. On ehkä hankala uskoa yhdellä hassulla vaahtomuovirullalla olevan niin monta hyödyllistä tehtävää, etenkin kun sen käyttö on niin yksinkertaista.

Muita hyviä kehonhuollon apuvälineitä ovat piikkiset pallot, joita pyöritellään jalkapohjien alla. Piikkimattokin on mainio hankinta, vaikka se ei sovellukaan varsinaisesti sisustuselementiksi. Piikkimatolla makoilu poistaa lihasten jännitystä ja lievittää stressiä.

Mielentila kehonhuollossa

Arjen paineet, kovat odotukset, jatkuva suorittaminen ja hellittämättömät kiirekaudet vaikuttavat sympaattiseen hermostoon. Myönteinen stressi ohjaa ja ajaa eteenpäin, motivoi ja haastaa yksilöä riittävästi. Parhaassa tapauksessa se siis lisää suorituskykyä ja auttaa ponnistelemaan mahdollisimman hyvän lopputuloksen puolesta. Sen sijaan kiireestä ja huolista johtuva stressi aiheuttaa etenkin pitkäkestoisena terveydellisiä haittavaikutuksia, kuten väsymystä, huonoa mielialaa, fyysisiä oireita ja vastustuskyvyn alentumista. Stressi kuormittaa ja altistaa sairauksille. Siksi kehonhuoltoon lukeutuvat myös mielialaan vaikuttavat harjoitukset, kuten meditoiminen, mietiskely, hiljentyminen ja rauhoittuminen. Piipahdus metsään, kävely merenrantaan, mielikuvaharjoitukset ja itsesuggestio ovat tehokkaita keinoja laskea kehon stressitasoja. Tasapainoinen keho tuottaa vähemmän haitallisia hormoneita ja hillitsee hiljaista tulehdusta, joka saattaa vaikuttaa kehossa ilman selkeästi tulkittavia oireita. Ajan myötä stressisyntyiset oireet kuitenkin ilmenevät esimerkiksi yliherkkyyksinä, ihottumana ja päänsärkynä. Mielen hallinta, rentoutuminen ja myönteisyys ovat todellisia kehonhuollon terveyspommeja!

Monipuolinen liikunta on varsinaista kehonhuoltoa

Liikunnan mahdollisimman monipuolinen harrastaminen tukee kuntoilua. Erilaiset liikuntamuodot vahvistavat eri lihasryhmiä, luustoa ja niveliä. Keho nauttii vaihtelusta, ja liikuntalajien vaihtelevuus antaa toisille lihasryhmille aikaa palautua treenistä. Jos jokin treeni on jätettävä vähäksi aikaa hyllylle ylirasituksesta tai pienestä onnettomuudesta johtuen, muut lajit kompensoivat harjoitustaukoa. Ensisijaisesti monipuolinen liikunta kuitenkin ehkäisee revähtymiä ja muita vaurioita, kun koko vartalo on teräskunnossa.

Kaiken liikkumisen ei myöskään tarvitse kuormittaa kehoa yhtä paljon. Huoltava voimaharjoittelu, vesiliikunta sekä kevyt aerobinen liikunta kuten kävely ovat kaikki tehokkaita muotoja, joita on hyvä sirotella järkevästi kunto-ohjelmaan. Joukkuelajit ja kausiurheilu tuovat kehonhuoltoon yhteisöllisyyttä ja lievittävät vuodenaikojen vaihteluun liittyviä masennusoireita. Tukilihastreenistä ja dynaamisesta venyttelystä on myös hyötyä aivan kaikille eikä ainoastaan tehokuntoilijoille.

Jooga ja hengitystekniikat

Vaikka jooga ei olisikaan se omin kuntoilumuoto ja vaikuttaa ehkä kaikkein kovimmista kuntoilijoista neitien touhulta, joogan etuihin lukeutuvat hengitystekniikat. Erilaiset hengitystekniikat auttavat kehoa ja aivotyöskentelyä monin tavoin. Hengittäminen on sidoksissa ryhtiin, ja hengitysharjoituksiin voidaankin liittää ryhtiharjoittelu sekä esimerkiksi Alexander-tekniikka. Alexander-tekniikan tähtäimessä on parantaa itsehallintaa sekä mielen että kehon kannalta, välttää ja purkaa jännitystiloja sekä haitallisia virheasentoja. Hengittämällä oikein kehoa ohjataan sekä suorittamaan että rentoutumaan.

Kehonhuoltoon on monia keinoja

Kehonhuolto on kokonaisuus, joka tukee jokapäiväisiä toimintoja ja auttaa elämän eri tilanteissa hallitsemaan ulkopuolisia olosuhteita ja sisäisiä tiloja. Kehonhuollon hyödyt eivät rajoitu kuntoilijoihin ja kehonrakentajiin, vaan ovat hyödyksi kaikille. Kehonhuolto kannattaakin aloittaa heti, ja mikä parasta, sen voi aloittaa millä tahansa kehonhuollon monista keinoista!