Ruokavaliosta on tullut uusi trendi, josta puhutaan kutsuilla, työpaikan lounastunnilla ja netin keskustelupalstoilla. Yksi vannoo paleo-ruokavalioon, ja toinen taas uskoo vahvasti hiilihydraattien välttelyn pelastavan. Ruokavaliosta onkin tullut monille uusi uskonto, jota puolustetaan ja jonka puolesta ollaan valmiita kokeilemaan hieman erikoisempiakin villityksiä. Erilaisten ruokavalioiden ansiosta ravintolat ja kaupat ovat laajentaneet valikoimiaan, ja tarjolla on nykyisin monenlaisia tuotteita, joissa on huomioitu esimerkiksi vegaanisuus, karppaaminen, kasvisruokavalio sekä viljojen ja maitotuotteiden välttäminen.

Olet sitä mitä syöt

Oikeanlainen ruokavalio löytyy kuitenkin muualta kuin trendien kirjavasta joukosta. Siinä on otettu huomioon jokaisen omat tottumukset, allergiat, kunto ja kulutus. Jokaista suosittua ruokavaliota ei ehkä kannata testata, vaan parempi olisi keskittyä kuuntelemaan omaa kehoa. Se mikä sopii kaverille, ei välttämättä sovi juuri sinulle. Olemme yksilöitä, joilla on jo geeniperimän vuoksi erilaiset tarpeet myös ruuan suhteen.

Lautasmalli ja nykyajan haasteet

Vanha perinteinen lautasmalli tuli tutuksi ainakin muutama vuosikymmen sitten peruskoulun käyneille. Syöminen oli silloin helppoa, sillä markettien valikoima oli rajallisempi ja moni keskittyi syömään melko perusterveellistä kotiruokaa. Lauantaimakkara ja limppari olivat osa suomalaista ruokaperintöä, joka sallittiin mukisematta. Lautasmalli, johon on koottu sopivassa suhteessa proteiinia, hedelmiä, kasviksia, viljatuotteita ja hiilihydraatteja, saattaa kuulostaa nykyajan ruokahypetyksen keskellä todella vanhanaikaiselta, mutta sen avulla on helppo löytää itselleen punainen lanka oman ruokavalion kokoamiseen. Ruokavalion tulisi edelleen koostua riittävästä määrästä erilaisia elintarvikkeita, ydinajatuksena se, että energiantarve kohtaa kulutuksen.

Perinteisen lautasmallin rinnalle on tullut uudenlaisia elintarvikkeita, joiden kerrotaan parantavan suorituskykyä tai auttavan painonhallinnassa. Energiajuoma auttaa piristymään stressaavan työpäivän aikana ja tuorepuuro aamulla laittaa vatsan kuntoon kireän aikataulun keskellä. Yksittäisten tuotteiden terveyshyödyt ovat kuitenkin kyseenalaisia, jos ruokavalio on muuten retuperällä.

Muista joustaa – syöminen ei ole rakettitiedettä

Ruokavalio on kokonaisuus, jota tulisi tarkastella pidemmällä ajanjaksolla. Lauantaina herkuteltu pizza ja viini ei kaada muuten terveellistä arkea. Jokaisen pitäisikin olla valmis joustamaan myös syömisen suhteen. Ellei kyseessä ole terveydelle haitallinen tuote, muutama pala suklaata ei haittaa, ja jokaisella on toisinaan myös oikeus herkutella. Monipuolinen ruokavalio pitää sisällään sopivasti kaikkea ja sen avulla jaksetaan läpi kiireistenkin viikkojen.

Monipuolista ruokavaliota voi olla hankalaa hahmottaa, kun mediasta tulvii monia erilaisia ohjeita ja puolitotuuksia. Jos viime vuonna maitorahka julistettiin epäterveelliseksi, niin seuraavaksi voi olla vuorossa joku muu. Kaikkien ohjeiden orjallinen noudattaja voi kokea, ettei pian voi syödä enää mitään. Tällöin vaarana on ruokavalion yksipuolisuus. Moni sortuu ruokavalion orjalliseen noudattamiseen ja väsyy. Silloin olisi hyvä muistaa, ettei syöminen saa olla liian vaikeaa. Hiilihydraattien karttelija voi syödä toisinaan makaroonia, eikä kenenkään painonhallinta kaadu yhteen karkkipussiin. Liian suuret tavoitteet kaatavat monta hyvää ruokavaliota, ja ruokatrendien joukkoon olisikin jo aika hyväksyä löysin rantein- asenne.

Mitä terveellisellä ruokavaliolla on mahdollisuus saavuttaa?

Miksi kannattaa syödä terveellisesti? Olisihan helpompaa syödä vain pikaruokaa ja herkutella sokerisilla munkeilla. Terveellisen ruokavalion ansiosta:

  • Energiatasot pysyvät korkealla koko päivän
  • On helpompaa pysyä terveenä
  • Painonhallinta onnistuu luonnostaan
  • Ruokaostosten suunnittelu on helppoa
  • Budjetin laatiminen onnistuu kätevästi kun rahaa ei uppoa turhiin herkkuihin
  • Terveellinen ruokavalio tukee liikuntaa

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu säännöllinen ateriarytmi, jonka ansiosta keho pysyy vireänä pitkin päivää. Jos ruokavalio on todella retuperällä ja terveellisiin aterioihin siirtyminen tuntuu vaikealta, kannattaa olla yhteydessä ravintoterapeuttiin. Hän voi laatia jokaiselle yksilöllisen ruokavalion, joka sopii kyseisen henkilön arkeen ja vastaa sen hetkisiä tavoitteita. Jos ylipainoa on kertynyt runsaasti, ei kannata tehdä nopeasti suuria muutoksia, vaan aloittaa pienistä. Aterioiden rytmitys on avainsana ruokavalion suunnittelussa, sillä tällöin päivään ei jää liian pitkiä taukoja, jolloin verensokeri laskee ja keho alkaa himoita sokeria. Liikunta ja ruokavalio myös tukevat toinen toisiaan. Liikunnalliselle ihmiselle terveellinen ruokavalio löytyy usein helpommin kuin henkilölle, joka ei liiku. Kehon kulutuksen ja energiantarpeen tulisi kohdata toisensa, mutta kiireinen arki tuo nykyisin monelle eteen haasteita.

Piilosokeri ja tuoteselosteet

Marketin tuotteiden seassa vilisee monenlaisia houkuttelevia sanoja kuten gluteeniton, raakaruoka ja terveyttä edistävä. On helppo hämääntyä ja heitellä ruokakärryyn kauniita pakkauksia ja hienolta kuulostavia tuotteita. Tärkeintä olisi kuitenkin lukea tuotteiden tuoteselosteet tarkkaan. Suomessa pakkausselosteiden asetukset ovat tarkat ja valmistajien on ilmoitettava elintarvikkeiden sisältö melko yksityiskohtaisesti. Moni kiinnittää huomiota selkeiden herkkujen sokereihin ja välttelee esimerkiksi suklaata ja pullaa, mutta unohtaa sokerin piilottelevan monissa muissakin tuotteissa kuten leivässä, erilaisissa salaatinkastikkeissa ja marinadeissa. Parasta, mitä painonhallinnan ja terveellisten ruokailutottumusten kannalta voi tehdä, on oppia lukemaan elintarvikeselosteet tarkkaan.

Painonhallinnassa ei kannata myöskään tuijottaa vain kaloreita. On eri asia, syökö saman määrän kaloreissa pähkinöitä vai suklaakeksejä, sillä hiilihydraattien terveysvaikutusten välillä on suuria eroja. Joten syömisenkin suhteen laatuun kannattaa panostaa. Raakaruoka tai vegaaniruoka ei ole synonyymi terveelliselle ruualle, vaikka se helposti sellaisena yritetäänkin markkinoida. Jos vyötärölle kertyy liikaa kiloja, on ruokavaliossa silloin jotain pielessä.