Liikunnan aloittaminen myöhemmällä iällä saattaa tuntua vaikealta ja jopa vaaralliselta; kestävätkö polvet hölkkää ja jaksaako sydän rasitusta? Liikunnan suhteen olemme oppineet ajattelemaan, että nuorena opitut taidot kantavat vanhuuteen asti, mutta muuten on syytä olla varuillaan. Harrastuksen aloittaminen kypsemmällä iällä on kuitenkin loistava idea. Vaikka siihen ei olisi panostanut aiemmin, rasituksen lisääminen arkeen ei ole koskaan liian myöhäistä. Yhä useampi liittyykin myöhemmällä iällä harrastusporukkaan, ja monet lajit tarjoavat erilaisia aikuisryhmiä aiempaa enemmän.

Aikuisenakin voi aloittaa liikunnan

Pidempi elinajanodote mahdollistaa monille terveen eläkeiän ja runsaasti aikaa, jolloin on mahdollista innostua harrastuksista, mihin ei ole ollut aiemmin mahdollisuutta. Iän tuoma kuormitus keholle laittaa monen miettimään elintapojaan ja liikunnan vahvistavaa vaikutusta. On mukavampi vanhentua kehossa, jota on huollettu monipuolisella ruokavaliolla ja riittävällä annoksella liikuntaa.

Mitä tulee ottaa huomioon aikuisharrastamisen suhteen?

Riippuen iästä, on huomioitava iän tuomat haasteet. Jos liikunnan aloittajalla on kroonisia sairauksia tai syytä epäillä sairautta, on ensin käytävä lääkärintarkastuksessa. Lääkäri voi neuvoa kuntoilijalle sopivia harrastuksia ja valikoida joukosta ne, jotka sopivat kroonisesti sairaallekin. Sydänsairauksista kärsivä ei voi ehkä käydä juoksulenkillä, mutta uiminen tai voimistelu sopivat erinomaisesti. Sydänsairaan ei kannata harrastaa liian kuormittavaa ja repivää liikuntaa, sillä pulssin pitäisi nousta ja laskea tasaisen rauhallisesti. Lähes jokaiselle sopii jonkunlainen liikunta, kunhan oma kunto otetaan huomioon.

Aikuisharrastajan kannattaa olla yhteydessä lajin asiantuntijaan kuten personal traineriin tai liikuntakeskuksen edustajaan. Kuntosaliharrastus sopii hyvin moniele hieman vanhemmalle henkilölle, sillä iän karttuessa lihaskunnosta on paljon hyötyä: se tukee kehoa, kun nivelet ja luusto alkavat reistailla. Harrastuksen aloittajan olisi kuitenkin saatava selkeät ohjeet ja ohjelma, joka sopii juuri hänelle. Näin vältetään nivelrikkoja, kun liikkeet tehdään oikein. Sama pätee muihinkin lajeihin – ei kannata aloittaa liikuntaa ilman tarkkaa suunnittelua ja ohjeistusta.

Aikuisten lajit

Lajeihin on tullut viime aikoina enemmän kirjoa, kun puhutaan aikuisten harrastamisesta. Moni toteuttaa unelmansa, joka jäi aikoinaan kokeilematta ulkoisten paineiden tai ajan riittämättömyyden vuoksi. Vielä 20 vuotta sitten melko harva aloitti baletin 50-vuotiaana tai kokeili joogaa ensimmäistä kertaa eläkkeelle ehdittyään. Nykyisin on tullut aiempaa suositummaksi uskaltautua rohkeasti kokeilemaan. Ellei balettiin päässyt omassa lapsuudessaan, voi sinne päästä eläkkeellä. Rajojen rikkominen ja uskaltaminen on mannaa myös henkiselle puolelle. Samalla kun hoidetaan kehoa, hoidetaan myös mieltä. Kiireisen keho saa sen kaipaaman annoksen energiaa ja mielihyvää. Seuraavat lajit sopivat erinomaisesti monille aikuisille, jotka eivät ole aiemmin juuri harrastaneet:

  • Kävely
  • Juoksu
  • Jooga
  • Pilates
  • Hölkkä
  • Pyöräily
  • Kuntojumppa
  • Uinti
  • Vesijumppa
  • Golf
  • Kuntopiiri
  • Tanssi
  • Aikuisbaletti
  • Joukkuelajit

Sisältöä vanhoille päiville

Monilla ryhmäliikuntatunneilla on mahdollisuus liikkua omaan tahtiin. Spinningissä voi polkea pienemmällä vastuksella ja bodypump-tunnilla voi käyttää pieniä painoja tai jättää ne joissakin liikesarjoissa kokonaan pois. Onkin hyvä neuvotella ensin oman ohjaajan kanssa, jotta hän voi ohjata vanhempaa liikkujaa välttämään keholle liian rankat sarjat. Hieman vanhemmille ihmisille ryhmäliikunta voi myös tarjota seuraa ja uusia suhteita elämänvaiheessa, jossa niihin on tarvetta. Siirtyminen sivuun työelämästä ja mahdollinen puolison tai läheisten kuolema saattavat suistaa arjen paikoiltaan, joten liikunta voi tuoda elämään sisältöä.

Erilaiset joukkuelajit saavat jokaisen tiimin jäsenen tuntemaan itsensä tärkeäksi ja se voi olla monelle eläkeläiselle tärkeä asia, kun samaa tunnetta ei saada enää työpaikalta. Liikunnalla on erityisesti vanhemmille ihmisille tärkeä vaikutus niin henkisen kuin myös fyysisen tasapainon suhteen. Liikunnan avulla toteutetaan unelmia ja hoidetaan kehoa kokonaisvaltaisesti.

Liikkeelle rauhallisesti

Jos liikunnassa on ollut pitkä tauko tai sitä ei ole harrastanut aiemmin, on syytä aloittaa liikunnallinen harrastus hyvin rauhallisesti. Alkuinnostuksessa tekee helposti mieli huhkia ja liikkua paljon, mutta se kostautuu herkästi keholle. Riippuen harrastuksesta, kannattaa miettiä personal trainerin ohjauksessa liikkumista. Alan ammattilainen osaa laatia jokaiselle sopivan henkilökohtaisen ohjelman ja on mukana ohjaamassa oikeanlaisiin liikeratoihin. Erityisesti iäkkäämmille liikunta ohjauksen alaisuudessa on suositeltavaa.

Liikuntaa on syytä lisätä hiljalleen. Alussa kuntosaliliikkeitä voi harjoitella pelkän kepin avulla ilman painoja. Kun liikeradat tulevat tutuiksi ja oma keho vetristyy, voi lisätä kevyitä painoja. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, ja juuri kehon liikuttamisen avulla voi oppia tuntemaan, mitä keholle kuuluu.

Aikuisliikunnasta on helppo innostua

Useat seurat ja kunnat järjestävät erikseen aikuisliikuntaa, jonka avulla pyritään saamaan kaikki liikkeelle. Oman alueen toimintaan kannattaa olla yhteydessä jolloin voi tiedustella aikuisille suunnattuja liikuntapalveluita. On mukavampaa lähteä liikkeelle samantasoisten ja -ikäisten kanssa. Monille myöhemmällä iällä aloitettu harrastus saattaa tuntua vaikealta oman kunnon takia. Kuinka jaksan liikkua? Voiko minunlaiseni ylipainoinen osallistua voimistelutunnille? Pienikin määrä liikuntaa viikossa tekee ihmeitä, ja on hyvä muistaa, että liikuntaharrastuksiin osallistuu lukuisia muitakin, jotka eivät ole aiemmin harrastaneet liikuntaa tai siitä on pidetty pitkä tauko.